Oct 30

World wide web, revolucija u našim životima

napisao admin kategorija Fun

Ovaj tekst je napisan 26.02.2008. godine na mom prethodnom blogu koji sam vodio na adresi www.dezareo.bloger.hr.

World wide web, revolucija u našim životima

Danas sam u raspoloženju da razmišljam o dobrim akvizicijama u svom životu. Možda je najbolja, kada se vratim u svih 33 godina mog života jeste baš www. Revolucija koju smo doživeli je promenila sva stanovišta na kojima je naš život bio zasnovan. Za svega nekoliko godina kolektivna svest, opšta rasuđivanja, naša stremljenja ka budućnosti su iz korena promenjena. Staro beše srušeno i sada na novom temelju www-a naš život kreće iz početka.

Kada se vratim samo nekoliko godina unazad i kada se prisetim priče o nekoj tamo dalekoj Irskoj u kojoj jedna porodica ima priključak na svetsku mrežu 24 sata dnevno, mmmmm razmišljao sam kako bi bilo imati istu privilegiju, ma brzo sam se ohladio. Ta informacija je svakako poslužila da se prodiskutuje par puta sa ortacima. Sećam se da smo, po starom dobrom običaju, proklinjali zemlju u kojoj smo rođeni i razmišljali da ta privilegija ipak pripada nekom drugom, srećnijem ljudskom biću. Dvadesetčetvoročasovni priključak na struju, vodu i dial-up koji smo papreno plaćali, beše naš limit.

http://

photo by ww.castlemorpethonline.co.uk

Godine prolaze, i konačno smo dobili priliku da posedujemo nešto što se događalo tamo u dalekoj Irskoj, napomenuto u pređašnjoj priči. Kada je puštena informacija da će širokopojasni internet konačno navratiti i u ove naše pasivne krajeve, sa rezignacijom i starosrpskim običajem nepoverenja (začinjenim sočnim psovkama), odbacivali smo tu opciju u našim životima. Kada ceo život provedeš u ovoj državi, sigurno se ne daš lako zajebati, klimaš glavom svom sagovorniku koji ti prosipa priču o nečemu što jako priželjkuješ i pri tom gledajući da ga sarkastičnim komentarima ignorišeš (i opet, trudiš se da konverzaciju začiniš sočno…). Po završetku razgovora, kada se stvari slegnu, negde u dubini duše ipak gajiš nadu, i nekako… lepo ti je. Načekasmo se ali, ipak, isplatilo se.

Nikad neću da zaboravim taj prelazak iz “razjebanog Fiće u super luksuzni Ferrari”. Tog dana, kada je gotovo ceo progresivni Majdanpek dobio modeme za ADSL, krenula je revolucija u našim životima. Konačno smo se osetili ravnima jedinkama na dalekom Zapadu. Naš predivni talas koji smo čekali celog života upravo nam se približio, za tren oka bili smo na njemu. Vetar u kosi, nepregledno prostranstvo svetske mreže pred nama. Samo da vam kažem još jednu stvar, još smo na talasu.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor