Nov 09

Twitter i putovanja

napisao admin kategorija It vesti

Ovaj blog post sam napisao pod utiskom nedavno održane tweetokracije u Zagrebu koja je održana kao obuka za korporativno tvitovanje i iz razloga skorog ukidanja viza za građane Republike Srbije (ako nešto ne iskrsne 19. decembra) i konačnom otvaranju granica za sve nas željne putovanja u zemlje evropske unije. Značaj tvitovanja brzo dobija na značaju i ovaj tekst će nam pokazati kako se to kompanije na zapadu, koje se bave pružanjem usluga putovanja, koriste twiterom i kakva je situacija po istom pitanju kod nas na Balkanu.

Tviter i putovanja. Od kako je tviter postao mainstream, mnoge putničke kompanije su se ukapirale kolika je snaga tvitera i šta on zapravo predstavlja. Twiter po nekom uvreženom mišljenju predstavlja društvenu mrežu na kojoj se okupljaju geek-ovi koji se druže sa njima sličnima. Međutim, stanje je ustinu prilično drugačije. Twiter je brzo postao veoma moćan komunikacijski medij izbora između kompanija svih vrsta i njihovih mušterija.

Ništa drugačija situacija nije ni sa putničkom industrijom. Primer toga su avio kompanije Virgin America i British Airways i poznate kompanije koje nude krstarenja Carnival i Crystal Cruises koje koriste Twiter putem koga obaveštavaju svoje mušterije o npr. mogućem kašnjenju letova ili nekim bitnim informacijama za putnike.

Virgin America koristi Tviter drugačije nego druge kompanije, u sektoru putovanja ova kompanija ga koristi kako bi izgradila prisnost sa svojim putnicima. Virgin je rešio da Tviteru pristupi na originalan način. Shvatio je da se na drugo kraju Tvitera nalazi ljudsko biće i da se u današnjem svetu hladnih korporativnih politika i standardnih operativnih procedura kod korisnika usluga stvara utisak da je kompanijama stalo samo do njihovog novca.

Šta je Virgin uradio da bi podsetio korisnike svojih usluga da se iza zidova same kompanije nalaze ljudi koji se brinu da bude zabavno, da rade zajedno i kreiraju prijatna iskustva za korisnike Virgin usluga svakoga dana. Pre svega, Virgin ima interakciju sa ljudima preko Tvitera. Na koji način? Jednostavno, postoji stvarna person to person interakcija. Evo primera:

virgin-tweetsVirgin radi veoma aktivno na obaveštavanju svojih korisnika u vezi svih letova ove kompanije. Virgin nema suvoparnu interakciju sa svojim korisnicima, on se trudi da ta iskustva podeli sa svim korisnicima koji prate rad kompanije na Tviteru. Kompanija kroz tu interakciju pokušava da podigne stepen usluga na viši nivo. Takođe, jedna od zanimljivih akcija interakcije između Virgina i putnika te kompanije jesu fotografije. Na prvi pogled, čini se čudnim da se vidi mnogo fotografija u tvitovima kompanije. Ovo su fotografije putnika kompanije a ne same kompanije. Ove fotografije nisu radili marketinški fotografi koji bi svojim fotografijama psihološki delovali na korisnike usluga kompanije. Fotografije su različite, sa terminala i kapija na aerodromima, fotografija kroz prozor aviona prilikom leta, fotografija samog aviona. Ako se malo bolje razmisli, neko će napraviti fotografiju ispred monitora na kome se vidi let kompanije Virgin.. Kasnije će kompanija retvitovati fotografiju. To će svakako ostaviti utisak da da kompanija misli na svoje putnike.

Kompanije Virgin radi dosta predano na izgradnji svoje reputacije. Ona ovaj način može u realnom vremenu da reaguje na nastali problem ako se npr. neki od putnika požali na uslugu preko tvitera bilo gde u svetu. Na taj način se štetne posledice za kompaniju smanjuju za vrlo kratko vreme a putnici dobijaju na visini usluge.

Napred napisani tekst predstavlja prevod sa strane www.dirjournal.com, i prikazuje praktičan način upotrebe tvitera za interakciju zaposlenih i korisnika njihovih usluga (putnika). Koliko god se trudio da na tviteru pronađem sličan slučaj upotrebe tvitera u Srbiji nisam uspeo u tome. To je još jedan od pokazatelja da kaskamo za svetom. Moja je procena je da se stvari neće promeniti ni u skorije vreme. Retke su kompanije u Srbiji koje rade na promovisanju svog imidža a koji se tiče aktuelnog trenutka na webu i tehnologija koje on nosi.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor