Aug 17

Twitter.com… šta je to?

napisao admin kategorija It vesti
Koliko znamo o sajtu twitter.com? Koliko znamo o terminu  micro-blogging? Da li se šire mogućnosti Web 2.0? Na ovakva i još mnoga pitanja svakako je lako doći do odgovora. Twitter je besplatna društvena mreža i mikro-bloging servis koji dozvoljava korisnicima da šalju i primaju poruke znane kao “tweets” ili cvrkuti. Tweet-ovi su tekstualne poruke od maksimalno 140 karaktera koje se prikazuju na stranici profila autora i dostavljaju se subscriber-ima koji su još poznati kao followers-i. Korisnici mogu slati i primati tweet-ove putem Twitter sajta, sms poruke ili koristiti ovaj servis za slanje poruka putem drugih aplikacija.
   Od samog osnivanja 2006. Twitter.com je stekao veliku popularnost u svetu. Ovaj servis je opisan kao i “Sms na internetu”. Twitter je rangiran kao jedan od 50 najpopularnijih web sajtova na svetu. Iako se procene o broju dnevnih poseta sajtu dosta razlikuju u februaru 2009. godine Twitter.com je rangiran kao treća najviše korišćena društvena mreža sa 55 miliona poseta mesečno. U martu 2009. godine Twitter.com je rangiran kao najbrže rastući sajt. Twitter je u ovom periodu postigao rast od 1.382 procenata, za njim su išli sajt Zimbio.com online magazin iz Kalifornije  sa 240 procenata i na trećem mestu se nalazio Facebook.com sa 228 procenata rasta.
Što se tiče još nekih generalnih informacija u vezi Twitter.com su da je osnovan 2006. godine u San Francisku da poseduje 52 zaposlenih i normalno sajt možete posetiti na adresi www.twitter.com.
   Tehnologija koju koristi Twitter.com je Ruby on Rail, krugovima web programera dobro poznati open source framework za Ruby programski jezik. API(Application programming interface) samog Twitter-a omogućava drugim web servisima i aplikacijama da se integrišu sa samim Twitter-om.
   Twitter je korišćen u toku cele kampanje predsedničkih izbora u Americi 2008. godine. Demokratski kandidat i sada predsednik Amerike Barak Obama ga je koristio za povećanje popularnosti i publiciteta. Twitter je zabeležio povećanje posećenosti za 43 procenata na sam dan predsedničkih izbora u Americi.
   10. aprila 2008. godine James Buck diprlomirani student novinarstva Univerziteta Berkli u Kaliforniji i njegov prevodilac Mohammed Maree su uhapšeni u Egiptu za fotografisanje anti vladinih protesta. Prilikom hapšenja Buck je stigao samo da preko telefona na Twitter pošalje poruku “Uhapšen sam” njegovim 48 followers-a. Ovi follower-i su kontaktirali ambasadu U.S. u Kairu i brojne novinarske organizacije kao podršku. On je oslobođen sledećeg dana iz Mahalla zatvora pošto je njegov univerzitet unajmio advokata koji ga je izvukao iz zatvora.
   New Scientist, nedeljni naučni magazin i web sajt je maja 2008. godine naveo činjenicu da blogovi, web mape, sajtovi sa fotografijama i sistemi za slanje instant poruka kao što je Twitter.com bolje prenose informacije prilikom elementarih nepogoda nego tradicionalne vesti  ili vladini servisi izveštavanja.

   Što se tiče Srbije, i ona dosta koristi ovaj servis pa se tako na Twitter.com mogu naći naše najveće novine poput Blica i još nekoliko dnevnih listova.
   A za kraj evo i jedne lepe anegdote preuzete sa bloga Blogovski koji je naleteo na jednog novinara Radio Pančeva koji je arogantno počeo da priča kako njegov radio radi po BBC standardima. U jednom trenutku Blogovski ga je upitao: “Jel ste i na Twitteru?” a novinar ga bledo pogleda i odgovori: “Ne, mi emitujemo na FM-u”?!!!

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor