Ko je mogao da pretpostavi da će se desiti ovoliki tulum u svetu? Eh, lagodnog li života, hipotekarnih kredita, uzimanja svega i svačega na crtu putem kredita, ulaženja u deal-ove sa bankama, kraj tome došao je u ovoj tekućoj 2008. godini.
Pazario sam nx6125, pre tačno nedelju dana. Prvi utisci, pa nisam se još navikao na ovu promenu, ali tako je to kod mene u životu, treba mi vremena da se naviknem na novotarije. Da se razumemo, ovo je polovan lap top, cena je bila adekvanta, prihvatljiva za mene (ali je neću otkrivati, više volim da nešto ostane pod velom tajne). Shoncraft bi rekao:”Bole tebe kurac”, a ja kažem, ako imate neki cash trošite ga brzo dok se ne obezvredi, teški udari krize po ekonomiji očekuju se tek u 2009. godini. Poslednja informacija o svetskoj krizi je ta da Crysler u USA zatvara sve svoje fabrike na mesec dana, ej žila kucavica ekonomije jedne zemlje je auto industrija a ta žila prestala da postoji na mesec dana u USA. Zemlja lagodnog života, ostvarenja američkog sna, da, možda je bila to nekad ali toga u budućnosti neće biti, polako će sve izbledeti, fade out.
Prvo što sam primetio na računaru bila je integrisana grafička kartica ATI Radeon Express 200M chipset koja vuče 128 mb rama, tako da mi na raspolaganju ostaje 384 mb rama za sve ostalo. Sada posle nedelju dana korišćenja istog, ukapirao sam da to može biti malo iritirajuće. Ipak ima leka tome, podešavanja u BIOS-u omogućavaju da se oslobodi memorija za korisnije stvari.
Vraća se vreme trange frange ekonomije, dođeš mi-dođem ti, “Brate, jel može na recku. Može brate, vidim da poštuješ rokove”. Ovi glavni principi koje sam naveo u prethodnoj rečenici su do pre koju godinu bili i te kako aktuelni, a demokratske promene koje su htele da disciplinuju navike Srpske nacije su malo zakasnile. Da bi se preživelo u ovoj zemlji treba se šetati kroz sivu zonu, tako jednostavno mora, ali nema veze, ionako nismo džabe trenirali pod Miloševićem tolike godine, sada će nam bar biti lakše nego tamo ubogim Zapadnjacima koji ne mogu da poveruju kako im se dugogodišnje ušteđevine pretvaraju u vazduh.
Display je odličan, tastatura je malo izlizana od učestalog korišćenja ali je i dalje u funkciji, baterija drži sasvim dobro, u proseku dva sata bez strujnog napajanja. U radu nx6125 je prilično stabilan, ali ipak po pokretanju više zahtevnijih aplikacija počinje da se guši, to je posledica manjka ram memorije. Posle nove godine mi ne gine da se pojačam još jednim memorijskim modulom od 512 mb rama.
Eto, pokušao sam da napravim sintezu dva teme koje me okupiraju ovih dana. Ipak, kao siže cele ove priče stoji sledeći zaključak, samo da bude hrane, vode i struje, za ostalo ja ću se već nekako snaći, a VI?

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor