Nov 26

Slayer – zvuci iz pakla

napisao admin kategorija Muzika

Kalifornijski Death/Trash/Speed Metal sastav postoji još od davne 1982. godine. Četvorica momaka (Kerry King – gitara, Jeff Hanneman – gitara, Dave Lombardo – bubnjevi i Tom Araya – bass gitara i vokal) su rešili da naprave band koji ce svirati čvrsto, brzo, jako, glasno i beskompromisno. Rade demo snimke koji uspevaju da dođu do kompilacije Metal Massacre III i to im obezbedjuje ugovor sa diskografskom kućom Metal Blade. Za ovu etiketu izdaju dva antologijska albuma Show No Mercy 83. godine i Hell Awaits 85 godine. Super brzom i neverovatno preciznom svirkom veoma brzo pridobijaju Heavy Metal fanove željne žestokog zvuka. Produkcija je veoma “mutna” tako da se neki elementi svirke, kao npr. glas gube u do tada nezabeleženoj grmljavini.

slayerphoto source: devilsontheroad.blogspot.com

Karakteristican dubok zvuk gitara dobijali su maksimalnim opuštanjem žica i takvu “tehniku” sviranja sa spuštenim štimovima doveli su do savršenstva. Tekstovima dominiraju morbidne teme smrti, torture i satanizma. Sledeći album Reign in blood snimaju 1986. godine. 10 pesama staju na 28 minuta svirke, teško, glasno i nadasve brzo. Veliku popularnost stiče pesma Angel of death inspirisana nacističkim “likom i delom” dr Mengelea. Sledeći album South of Agression i Seasons in the Abyss postižu značajan komercijalni uspeh i ustoličuju bend na presto Heavy Metala. 1991. godine izlazi live album Decade of Agression. Moje upoznavanje sa bendom datira od 1993. godine i potpuno su me osvojili svojim sviranjem. Kada diskutujem o trash metalu sa bilo kim, Slayer je neizostavan. 2005. godine ova Heavy Trash atrakcija je nastupila na našem festivalu “Exit”. Ja na žalost, nisam išao da ih gledam. Zašto? Ne znam ni sam!!!

World-Painted-BLOOOOOOOOOOOOODphoto source: www.behindthehype.com

Ove 2009.godine Slayer ima potpuno novi studijski album”World painted blood”. To je još jedan brutalan album u nizu. Produkcijski je dosta bolji od prethodnog “Christ illusion”. Trudili su se da se čuje što prirodnije i čistije. Nastojali su da što manje digitalizuju zvuk kao što neki bandovi imaju običaj da urade. Album ima 11 pesama i svaka je priča za sebe, i po njihovom standardu pesme imaju trajanje od 3 do 4 minuta. Na prvo slušanje nisam bio oduševljen, ali ovaj album i nije za prvu loptu i pravo je malo osveženje u današnjem moru heavy bendova.

Slayer su izbacili u etar i kratkometražni film koji nosi naslov kao i pesma “Playing with dolls” sa novog albuma. Odlicna animacija i preporučujem da pogledate na Playing with dolls part I i Playing with dolls part II Ocena albuma: 9.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor