Nov 16

Samorost i Machinarium

napisao admin kategorija Fun

Ukoliko želite da prekratite vreme na internetu a da vam ne bude dosadno, slobodno to uradite igrajući neku od online igrica. Igre koje ću predstaviti u daljem delu jesu flash igrice logičkog tipa, najbolje u svojoj klasi, tako da vam neće biti dosadno igrajući ih i svakako će vam kvalitetno ispuniti vreme. Ovaj tekst se odnosi na prava remek dela flash dizajna u oblasti gaminga.

samorost

photo source : http://blocs.xtec.cat/primariaic/2008/04/09/un-joc-per-pensar/

Flash igra “Samorost” predstavlja pravo malo remek delo među flash dizajniranim igricama logičkog tipa (i pravi u uvod u Machinarium). Ova igra je napravljena od strane dizajnera Jakupa Dvorskog iz Češke 2003. godine i njegovog flash Amanita studija. Scenario igre je nadrealan i prestavlja kombinaciju organskih i tehnoloških koncepata (point&click avantura). Cilj igre je da kroz nekoliko logičkih nivoa sprečite da svemirski brod udari u vašu planetu. Igra se nalazi na adresi http://www.amanita-design.net/samorost-1/ i besplatna je za igranje a drugi deo Samorosta možete odigrati na adresi http://amanita-design.net/samorost-2/ ali na žalost samo prvo poglavlje igre a za ostatak morate platiti 5 $.

machinarium2

photo source: http://kotaku.com/363380/machinarium-from-the-makers-of-samorost

Machinarium” predstavlja takođe igricu češkog Amanita flash studija. I ovde se radi o point&click avanturi nadrealnog scenarija(demo verzija se može odigrati online, za full verziju igre mora se platiti 20$). Vi ste robot koji je iz nepoznatih razloga izbačen iz Robograda i sada ste prinuđeni da se kroz nekoliko predivno dizajniranih nivoa vratite i utvrdite zašto ste izbačeni. Ova igra ne sadrži bilo kakvo objašnjenje tako da ćete biti prinuđeni da sami pronalazite način rešavanja različitih logičkih glavolomki. Igra je objavljena oktobra meseca 2009. godine, na njoj je radilo sedam programera i ukupan budžet za izradu ove igre iznosi 1000 $, ali to ne treba da vas zavara jer se radi o odlično koncipiranoj igri sa predivnom grafikom.

Ne bih hteo da ispadnem nepošten prema vama, izgleda da sam napravio jedan krupan previd. Naime, o igri Machinarium je pisano u Svetu Kompjutera 11/2009 godine. Ja sam se sa ovom igrom upoznao pre mesec dana (Machinarium preporuka by twitter.com @borislicina), a Samorost 1 sam igrao pre dve godine na preporuku Ivana Rekovića Rivera. Pustiću link i prema strani koja je delimično pisana na sajtu Sveta Kompjutera kako ne bih kojim slučajem došao na listu kradimamu.com. Moj tekst se dosta razlikuje od teksta objavljenog u Svetu Kompjutera i ove igre (Samorost 1, Machinarium demo online), sam odigrao na netu i to svoje iskustvo sam preneo u tekstu koji se pročitali. Propratne informacije sam preuzeo sa wikipedije.

Izvori: wikipedia.org/Samorost, wikipedia.org/machinarium, sk.rs/machinarium

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor