Nov 23

Rumble in the jungle

napisao admin kategorija Fun

Kako je početak nove radne nedelje i kako istu treba pregurati smatram da je pravo vreme da objavim jedan fighterski blog post koji sam napisao 10.10.2007. godine i objavio ga na prethodnom blogu www.dezareo.bloger.hr

rumble1photo source: www.jamiiforums.com

Ovaj blog post je posvećen najboljem bokseru svih vremena Muhamedu Aliju i legendarnom boks meču protiv Džordža Formena 1974. godine u Kinšasi (tadašnji Zair, današnji Kongo), koji su bokserski stručnjaci nazvali “Rumble in the Jungle” (grmljavina, batinanje u džungli). Neviđena pompa koja je pratila ovaj boks meč nikada ranije a ni kasnije nije viđena u svetu boksa. Ceo jedan zanimljiv splet događaja koji su prethodili ovom boks meču, učinili su isti najboljim boks mečom svih vremena. Muhamed Ali je tri godine pre ovog meča lišen titule svetskog šampiona u teškoj kategoriji zato što se oštro, javno i bez predrasuda suprostavio aktuelnoj američkoj administraciji i njenim stavovima u pogledu rata u Vijetnamu. Odbio je poziv za regrutaciju, pritom koristeći jaku medijsku pažnju koju je imao kao aktuelni prvak sveta, oštro je kritikovao stavove američke vlade povodom rata u Vijetnamu. Cela gužva koja se digla povodom tog slučaja dovela je do toga da američka bokserska federacija kazni šampiona oduzimanjem titule i zabranom da boksuje na teritoriji USA. Zabrana je trajala pune tri godine.

U međuvremenu, na scenu stupa nova bokserska zvezda Džordž Formen koji polako krči svoj put u svetu profesionalnog boksa i to na impresivan način. Za redom pobeđuje u blizu 40 mečeva od čega su mnogu završeni nokautom. Formen je izraziti udarač, u naponu snage koji ruši sve protivnike izuzetno agresivnim i napadačkim boksom. Mediji su mu zamerali da je dosta asocijalan ali on nije mnogo obraćao pažnju na to. Van ringa živeo je povučenim životom, a na ringu se pretvarao u pravu zver. Konačno, 1974. godine poznati promoter u svetu boksa Don King ugovara meč u Kinšasi, Zair između Formena i izazivača Muhameda Ali koji će ostati upamćen pod imenom “Rumble in the Jungle”, najbolji boks meč koji je svet ikada video. Ceo sportski događaj je bio u senci aktuelnog diktatora, Mobutu Sese Sekoa koji je za ovaj meč obezbedio 10 miliona dolara, po pet miliona svakom od boksera.

Muhamed Ali je ubrzo po dolasku u Zair postao prava zvezda, jasno svestan svoje rasne pripadnosti on uspostavlja sjajan odnos sa žiteljima ove siromašne zemlje. Na konferencijama za medije on ističe da je ponosan što je crnac i što će se najznačajniji boks meč u njegovoj karijeri odigrati u srcu Afrike. Naporno trenira ali uprkos svemu vodi i unutrašnju borbu sa sobom, svestan da se nalazi u poznijim godinama, da je napravio pauzu od tri godine i da protiv sebe ima jednog sjajnog ,mladog boksera u naponu snage koji do tada nije izgubio ni jedan meč. Muhamed Ali ne pokazuje da se boji i svojim sarkastičnim i humorističkim izjavama na račun Formena samo podgrejava ionako usijanu atmosferu. Formen ćuti i marljivo vežba za meč, ne komentariše izjave Alija. Neposredno pred meč Formen je doživeo neugodnu posekotinu iznad oka od strane svog sparing partnera pa je održavanje meča dovedeno u pitanje. Meč je odložen na nekoliko nedelja koje Ali koristi da se bolje upozna sa narodom Zaira, putuje po Zairu, nastavlja sa treningom i sakuplja mentalnu snagu za predstojeći meč.

Tog 30.10.1974. godine započinje najveći bokserski spektakl ikada viđen u svetu sporta, na fudbalskom stadionu u Kinšasi koji je bio popunjen do zadnjeg mesta. Ceo meč je prenošen putem satelita, i mnogi stariji ljubitelji boksa sa kojima sam pričao se sećaju te noći kada su boksovali Formen i Ali. Muhamed Ali pun samopouzdanja prilazi Formenu prilikom njihovog susreta pred sudijom koji im objašnjava pravila borbe i kreće sa provokacijama. Formen je smiren i ceka da borba počne. Konačno, počelo je “Batinanje u džungli”. Formen silovito započinje meč, u svom stilu, snažno napadački, bez respekta prema bivšem šampionu. Ali pleše po ringu, vešto eskivirajući Formenov tornado udaraca. Formen pun snage deli udarce u telo Alija ali pritom nikako ne uspevajući da zada konkretan udarac u glavu koji Ali sigurno ne bi uspeo da izdrži. Posle nekoliko rundi Ali se odlučuje za taktiku koja je Formena dovesti do iscpljenja i poslednjeg atoma snage. On dozvoljava Formenu da ga udara u telo, pritom vešto pokrivajući glavu, oslonjen leđima na konopce. Formen silovito nastavlja da napada Alija, ne dajući mu da predahne ni trenutka. Kraj meča se polako bliži, Formen je u ogromnoj prednosti i svi već vide novi poraz Muhameda Alija, međutim, tada dolazi neverovatna 8. runda meča. Ova runda se ne razlikuje od preostalih, Formen i dalje nastavlja sa napadima ali vidno umoran od konstantnih napada na Alijevo telo. Ali taktički čeka svoju priliku, i dvadesetak sekundi pre kraja ove runde serijom udaraca iz kontre šalje aktuelnog svetskog šampiona u boksu na pod. Ovo je jedan od najlepših nokauta koje je bokserski svet video. Na ovom YouTube snimku možete nokaut u 8. rundi meča koji je sa pravom proglašen najboljim boks mečom ikad viđenim, poznatijim kao “Rumble in the Jungle”.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor