Nov 06

Progressive nation 2008/2009

napisao admin kategorija Muzika

Progressive metal grupa Dream Theater ima za sobom pozamašnu karijeru od čitavih 24 godina rada, oni sviraju još od daleke 1985. godine, članovi benda su imali bezbroj koncerata, kako sa matičnim bendom tako i sa side-project bendovima. Prolazili su kroz razne faze rock/metala i imali su velike oscilacije, uspone i padove. Pošto je grupa doživela veliki komercijalni uspeh i određeno zasićenje u umetničkom smislu jednoga dana Mike Portnoy, mastermind benda je došao na ideju da napravi putujući festival bendova slične progressive metal/rock orijentacije. To je bilo, po njegovim rečima, ispunjenje sna koji je sanjao desetak godina. Organizovao je severnoameričku i evropsku turneju 2008. godine. Ja sam veliki poštovalac i veliki fan Dream Theater-a i ovakva ideja me je u potpunosti obradovala.

photo by www.culturebully.comNa turneji 2008. godine su učestvovali bendovi Dream Theater, Opeth, Between buried and me, Three. Severnoamerička turneja je prošla, smatra Mike Portnoy, fenomenalno, skoro da je išla u liniji sa komercijalnim uspehom. Bilo je mnogo gradova u opticaju, i po onome što je dokumentovano video zapisima mogu da kažem da je to bio đavolski dobro odrađen posao. Ekipu koja radi na ovim navedenim bendovima je strogo profesionalna u bilo kom pogledu. Chaos in motion turneja sve to i dokazuje.

progressive-nation-09

2009. godine Mike Portnoy odlučuje da pozove bendove koji su stilski dosta različiti i manje poznati javnosti. Evropska verzija turneje okupila je bendove Dream Theater, Opeth, Bigelf, Unexpect. Bend Opeth svira neku vrstu death progressive doom metal, Bigelf predstavljaju cirkuzantski hard rock, Unexpect su black avangardni progressive metal. Turneja je obišla veće evropske gradove, najbilže gde su svirali našoj zemlji bila je Slovenija, u hali Tivoli u Ljubljani 31. oktobra. Verujem da je bilo nezaboravno.

Da bi ovakav festival došao i kod nas, Beograd ili Novi Sad trebalo bi se dosta pomučiti. Ne znam razloge zašto ovakvi bendovi zaobilaze našu Srbijicu? Menadžeri verovatno nemaju sluha ili šta god već… ovi bendovi su i kod nas prilično popularni i uveren sam da bi napunili Beogradsku arenu ili neki od stadiona. Mlađa publika koja voli da sluša ovakve pravce metala sigurno zna o čemu pišem. Potrebno je ovom kutku evrope malo i drugačije muzike. Jedini predstavnik sličnog pravca progressive space rockak koji je bio u Srbiji u SKC-u bio je Steve Vai 2005. godine, koji je publiku oduševljavao četiri sata koliko je i svirao.

Proći će još vremena pre nego naši organizatori festivala i koncerata svate mogućnost ovakve muzike kod nas. Super confusion koji će nas predstavljati u Londonu na takmičenju Battle of the bands svira baš neku vrstu progressive fusiona. Ostaje nada da mi koji volimo ovakve bendove ne moramo da idemo u susednu Bugarsku ili Hrvatsku, već da kao sav normalan svet gledamo velike progressive bendove u Beogradu i uzivamo u tome.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor