Nov 18

Pričajmo o WordPress-u

napisao admin kategorija It vesti

WordPress je nastao 2003. godine i za vrlo kratko vreme je postao alat broj jedan za blogovanje na svetu. Milioni blogova se pokreću putem ovog blogging CMS (Content managment system), i kako je ovaj alat open source jedna od njegovih glavnih karakteristika je da je besplatan. Za razliku od drugih CMS-ova, WordPress se specijalizovao za oblast blogovanja. Stotine programera u svetu rade na njegovom unapređenju i poboljšanju njegovih funkcija (dobra logistika). Sa takvom podrškom WordPress se svakako izdvaja iz mora drugih CMS-ova i svakako ističe svoju lidersku ulogu u svetu blogginga.

WordPress predstavlja kombinaciju PHP i MySQL-a (PHP je server side script jezik kojim se manipuliše sadrzajem na serveru a MySQL je baza podataka kojom upravaljate putem SQL komandi), koja se pokreće na APACHE serveru i kombinacija ove tri komponente je besplatna a veoma moćna (Normalno, tu je i dizajnerski sloj svega CSS/Graficki elementi). Korene nastanka WordPress-a treba tražiti u CMS-u koji mu je prethodio b2/cafelog sve do njegove metarmorfoze u WordPress 1.0 . Matt Mullenweg je 2002. godine počeo da koristi b2/cafelog kako objavio fotografije koje je uslikao na putu do Vašingtona, posle učestvovanja na National Fed Challenge takmičenju. On je modifikovao postojeći kod b2/cafelog-a za svoje potrebe. Nekoliko meseci posle razvoja b2 CMS-a je prestao sa razvojem. Matt kontaktira Mike Littlea i njih dvojica zajedno kreću sa stvaranjem WordPress-a a iz samog b2 CMS-a. Uskoro im se pridružuje i Michael Valdrighi originalni developer b2 CMS-a. U tom trenutku Mullenweg ima devetnaest godina i tada je bio brucoš na Univerzitetu u Hjustonu.

U maju mesecu 2004. godine glavni konkurent WordPress-a Movable Type je objavio da će promeniti cene za korišćenje svog proizvoda i to je okrenulo njegove korisnike da traže neko pogodnije rešenje, mnogi korisnici se tada okreću WordPress-u kao sjajnoj zameni i to je bila prekretnica u razvoju WordPress-a. Mullenweg sa svojim razvojnim timom objavljuje WordPress 1.5 verziju u februaru 2005. godine i te godine je imao 900,000 preuzimanja iz njihove baze.

Do danas, Mullenwegova firma Automattic koja je razvila i online servis za blogovanje WordPress.com, WordPress nastavlja da se dinamično razvija. Ono što ga izdvaja od ostalih CMS-ova je velika podrška od strane open source zajednice, velika moć modifikacije (postoji mnogo besplatnih pluginova koji proširuju funkcije osnovnog paketa WordPress-a), besplatan je i verovatno najbitniji elemenat cele priče je da je sam WordPress idealno rešenje za pisanje bloga. Jednostavnost installiranja samog CMS-a, zatim lako administriranje samog bloga, unošenje sadržaja, manipulisanje izgledom bloga(na internetu postoji veoma mnogo besplatnih ali i komercijalnih tema) sve to je jako privlačno za korisnike i kombinacija svih napred navedenih elemenata dovode do toga da se ljudi na kraju najčešće odlučuju za ovaj blog alat.

Konkretno, ja sam za vrlo kratko vreme pokrenuo blog i došao do finalnog izdanja bloga. Uz osnovni paket koristim trinaest pluginova i svi su besplatni , koristim veoma lepu temu koja je takođe besplatna, moj jedini izdatak u celoj priči je zakup domena, a mesto na serveru (hosting) koji koristim je dobra volja mog druga Nenada Ilića Ćilija koji se i sam bavi CMS-ovima (do duše on se kune u majku da je Joomla najbolji CMS i da ostali nisu vredni truda). Gotovo sve radnje u administratorskom delu sajta su automatizovane i sa par klikova mišem veoma elegantno upravljate WordPress-om. Ako se ikada budete odlučili da krenete sa blogovanjem, nemojte lutati u potrazi za super blog alatom, jednostavno odlučite se za najbolje rešenje a to je svakako WordPress.

Izvori: www.wikipedia.org

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor