Sep 27

Predators (2010)

napisao admin kategorija Film

Krajem osamdesetih, preciznije 1987. godine, snimljen je kultni Predator sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi. Svi kasniji nastavci, nisu uspeli da dočaraju autentičnu atmosferu koju je ovaj film doneo. Sećam se kao da je bilo juče, ovaj film sam odgledao kod mog komšije na video rekorderu, bili smo egzaltirani adrenaliskom akcijom i napetošću koju je ovaj film nosio. Svi kasniji nastavci (Predator 2, krosover filmovi Alien vs. Predator i Alien vr. Predator Rekvijem) bili su čisto eksploatisanje esencije Predatora sa Švarcijem u glavnoj ulozi.

predator

Predatori (2010) pokušava da vrati šmek originalnog naslova s kraja osamdesetih. Produkciju za ovaj nastavak potpisuje Robert Rodrigez poznat po dobrim akcionim filmovima (Desperado, From dusk till Dawn, Sin city, Machette) a koji je svakako, kao fan originalnog Predatora znao šta da traži od režisera kako bi se dobio šmek originalnog naslova. Film je režirao slabo poznati režiser mađarskog porekla Antal Nimrod koji nema značajniji filmski opus. Sniman je na lokacijama Havaja i svojom scenografijom dosta podseća na prvi deo.

Radnja filma se odvija na nepoznatoj planeti. Grupa ljudi, mahom vojnih plaćenika se okuplja u džungli bez ideje zašto se našla baš tu. Stvari im postaju jasnije kada shvate da su postali plen za kojima Predatori tragaju. Birano društvo čine oskarovac Adrien Brody koji je iznenađujuće dobro odglumio ulogu plaćenika Royce-a, Laurence Fishburn, Thoper Grace zvezda serije “Vesele sedamdesete” i legendarni Danny Trejo sa još nekoliko slabije poznatih glumaca.

Film je nabijen akcijom, isprepletan je interakcijom između plaćenika i psihopata koji se bore protiv tehnološki naprednijeg neprijatelja koji se često služi trikovima i igra na kartu ljudske humanosti kao mane a ne vrline (par likova će izgubiti život u filmu zbog ovoga). Ovaj film tek na momente uspeva da dočara atmosferu originalnog Predatora, naročito u početku filma koji nosi neizvesnost i tenziju. Ostatak se svodi na rokanje, pirotehniku i često banalizuje franšizu.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor