Mar 11

Popodne sa slikarima

napisao admin kategorija Fun

Sneg u Majdanpeku pada već puna dva dana. Prava zimska idila iako su svi u čudu, sećajući se ranijih godina kada nikada nije ovoliko padao u vreme i oko 8. marta. Sreo sam se sa Draganom Paunovićem, slikarem koji živi i radi u Beogradu. Izlazimo da popijemo piće i tu kreće naša priča. Dragan je mlad slikar čiji pun proboj na slikarsku scenu Srbije tek predstoji. O kakvom je talentu reč možete pogledati na njegovoj web prezentaciji www.draganpaunović.com. Razgovarali smo o slikarstvu, o galeristima, o tome kako prodati svoju sliku (neizbežni ekonomski aspekat priče, kako unovčiti svoje delo i poplaćati račune). Kao i za sve stvari u Srbiji, čovek da bi preživeo mora baratati raznim veštinama i biti spreman na kompromise i nekada na čist bezobrazluk kako bi ostvario svoje ciljeve. Ne sumnjam da će Dragan uspeti da ostvari svoje planove i da će ga njegove slike proslaviti. U razgovoru sa njim mi je napomenuo da će sredinom ove godine objaviti i strip u kome će se pojaviti likovi iz naše istorije ali u malo drugačijem ruhu nego što smo mi navikli na njih (lik Save Savanovića, Koštane, Karađorđa).

dragan paunovic slikaslika Dragana Paunovića

Kasnije nam se pridružuje Čedomir Telesković Čeda koga upoznajem sa Draganom. Pre mesec dana sam Čedi pokazao Draganov sajt. Odmah je slikar prepoznao slikara i imao je samo reči hvale za Draganom rad. Za razliku od Draganovog stila slikanja, Čeda je apstraktni slikar. Njegovi radovi su najbliži slikaru Jacksonu Pollocku. Čeda stvara sjajne apstrakne slike. Metali koje je celog života posmatrao kroz mikroskop (njegovo zanimanje je bilo metaluški tehničar) i njihov oblik na mikro nivou sada se projektuju na njegovim platnima. Prava je šteta što Čeda nema web sajt na kome bih mogao da podelim svoje uživanje u gledanju njegovih slika, ali to ćemo uskoro rešiti pošto je pao dogovor da uradim Čedi web sajt. Inače, Čeda stvara i sjajne vitraže i vitražna ogledala. Ovo je svakako dosta retka umetnička forma.

Na kraju bilo je pravo uživanje slušati razgovor dva slikara, provesti jedno popodne u njihovom društvu. Čeda i Dragan su se dogovorili da urade jedan zajednički projekat koji će na vašu žalost ostati tajna, bar do trenutka kada bude počela njegova realizacija(stvar predostrožnosti, mnogo je loših ljudi koji bi gurali klipove u točkove). Naš sledeći susret je zakazan za Uskrs. To je bilo moje popodne provedeno sa slikarima. Sneg i dalje pada…

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor