Jun 06

Point Break (1991)

napisao admin kategorija Film

Vratim se nekad mislima u prošlost i setim se nekih sjajnih filmova koje sam gledao sa uživanjem. Jedan od takvih je i Point Break iz 1991. godine sa Kianu Rivsom i Patrikom Svejzijem u glavnim ulogama. Zanimljiva je činjenica da sam se ovog filma setio iz razloga što ga je režirala ovogodišnja dobitnica nagrade oskar za režiju Ketrin Bigelou a koju sam predstavio u tekstu koji sam napisao u januaru ove godine, ovde na blogu The hurt locker . Beše to sjajno vreme, početak devedesetih kada ništa nije obećavalo da će se dešavati ovako turbulentne godine koje su nas prilično desetkovale, kulturno, emocionalno i na svaki drugi način.

point-break-poster

Point Break iz 1991. godine je adrenalinski hit koji sam pre par dana ponovo pogledao i opet se oduševio celim konceptom filma. Sjajno kadriranje i koncept celog scenarija koji se provlači kroz film me je kao i uvek poneo. Cela ta naivna priča o dobrim i lošim momcima je tako lepo zapakovana, gotovo da je ta imbecilna priča koja se provlači kroz film glavna odrednica osamdesetih godina koje su bile prebogate ovakvim ostvarenjima klasičnog holivudskog adrenalinskog filmskog blockbustera. Kako god, ja sam oduvek voleo ovakve filmove, junaci moje mladosti su likovi koji su u isto vreme i banalni i heroji gubitnici, pomalo trivijalni, ali zar nisu to takva vremena bila, ko se bre zanimao nekim teškim temama, sve je bilo ok, imalo se para, trošilo se na sve i svašta, živelo se lagodno pa su se i takvi filmovi gledali.

Radnja filma se odvija na zlatnim obalama Kalifornije gde banke pljačka banda zvana Ex-Presidents. Mladi FBI agent Johnny Utah (Kianu Rivs) dobija zadatak da sa svojim kolegim Angelo Pappas (Gary Busey) da udje u trag ovoj bandi i da ih pohapsi. Tragovi ih vode na plaže Kalifornije i svet surfera. Tu upoznaje Bodija (Patrik Svejzi) harizmatičnog vodju jedne grupe surfera i poalo kako film napreduje među njima se gradi jedno kompleksno prijateljstvo koje se urušava saznanjem Johnny-ja da je Bodi zapravo vodja bande Ex-Presidents koja finansira svoje surfovanje preko cele godine pljackanjem banaka.

Ako zelite da se opustite uz ultimativno zezanje, sjajno snimljenje scene surfinga, sky divinga i jurnjave automobilima svakako bi trebali da pogledate ovaj odlican adrenalinski akcioni film.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor