Oct 13

Pearl Jam – Backspacer

napisao admin kategorija Muzika

Oduvek sam tvrdio da je Majdanpek srpski Seattle. Poređenje sa gradom u Americi je više nego prikladno. Oba grada su depresivna, oba grada su okružena gustim šumama i oba grada se nalaze u zabiti. Još jedna stvar povezuje ove gradove, to je urbana nota rock’n’rolla. Majdanpek je imao dobre bendove, u gradu je oduvek bilo dobre svirke i furao se urbani fazon. Sve se raspalo u prvoj polovini devedesetih godina. Kao preslikana situacija u Seattlu se javlja “Grunge”, sa mnogo dobrih bandova. Ovaj muzički pravac za kratko vreme postaje najpopularnija forma rock’n’roll-a i uspešno pohodi muzičke top liste. Kasnije dolazi do hlađenja, raspada se Nirvana, nestaje Sound Garden, nema više Stone Temple Pilots i Alice in chains. Band koji se tu provlači kao homogena družina i koji ostaje na okupu je Pearl Jam.

perl_jam

Pearl Jam

Zadnji deveti studijski album benda Pearl Jam “Backspacer” predstavlja najkraći njihov album ukupne dužine od 37 minuta. Ovaj album predstavlja mešavinu popa i punka, gde je većina pesama urađena u kratkoj formi, nabijena energijom, uz par balada. Uz lutanje banda u zadnjih desetak godina što se tiče muzičkog izraza (daleko od toga da je taj period bio loš), band kao da je sazreo i upoznao sebe i svoje mogućnosti. Sada je tu Backspacer kao proizvod tog sazrevanja.

Eddie Wedder je kao i uvek glavna atrakcija benda. Na ovom albumu kao da mu je laknulo što ne mora da peva o aktuelnoj politici George Busha i što u novim pesmama počinje da deli umereni optimizam. Na albumu se nalazi nekoliko kratkih rock balada kao “Just Breathe”, a tu su i “Got some” pesma o zavisnosti drogama i oporavku od njih, gde Wedder zagonetno recituje “Got some if you need it”.

0Backspacer2

Backspacer omot albuma

Definitivno ovaj album preporučujem ljudima da ga preslušaju. Majdanpek je konačno utonuo u najmračniji deo godine, kreću kiše, magle i hladnoća. Nema grejanja, putevi su razrovani, oseća se ta odsečenost od ostatka sveta, srpski Seattle. Vreme je za Pearl Jam i Backspacer.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor