Oct 26

PayPal u Srbiji, gola istina!

napisao admin kategorija It vesti

PayPal-Shopping-Cart-topElektronska trgovina u Srbiji je još uvek strani pojam širokim narodnim masama. Zamršeno klupko između finansijskog sistema i pravne regulative Srbije, sa jedne strane i propisanih uslova i nepoverenja finansijskih giganata zapada sa druge strane, svakako dovode do apsurdne igre mačke i miša u kojoj, kao i uvek, prosečan srbin izvuče deblji kraj.

PayPal ne predstavlja ništa drugo nego firmu koja se bavi transakcijama između kupaca i prodavaca (primanje i slanje novca). PayPal preuzima obavezu transakcije novca i za tu uslugu naplaćuje proviziju. Kao takav on preuzima svu odgovornost koja se tiče sigurnosti i tajnosti identiteta korisnika usluge. Ebay je pazario PayPal 2002. godine za 1,5 milijardi dolara i sada najveći broj korisnika PayPala kupuje robu preko Ebay-a. “Hej, PayPal u Srbiji, sjajna stvar!”,(raduje se prosečan Srbin).”Moći ću da pazarim povoljno na eBay-u.”, hmmm, to je istina.”Imam sjajnu ideju, mogao bih da započnem biznis preko neta, otvorim računu na PayPalu i samo gledam kako se novac sliva na moj bankovni račun.”, e pa neće moći baš tako lako.

Naše komšije Hrvati i Bosanci, koji već nekoliko godina koriste usluge PayPala ne mogu da primaju uplate tj. ne mogu da podižu novac sa PayPal računa. Novac koji se nalazi na PayPal računu može samo da se koristi za kupovinu preko interneta ali ne i da se podigne, odnosno da izvrši transakcija na vaš bankovni račun. Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić najavila je u junu 2009. godine da će se Srbija naći na listi PayPala za 2010. godinu. Navode se podaci koji se tiču samo “podsticanja elektronske trgovine i poslovanja u Srbiji” preko PayPala ali niko ne spominje nemogućnost podizanje novca preko ovog servisa. Hrvatska tek od 01.01.2010. godine može da očekuje odluku samog PayPal- da li će omogućiti da korisnici mogu podizati novac, odnosno izvršiti transakciju na bankovni račun. Slična situacija je i u Bosni i Hercegovini. Jedna od stvari koja će svakako biti pogubna za internet biznis je situacija da vaši potencijalni poslovni partneri koriste sam PayPal kao opciju za finansijsko poslovanje a ne postoji mogućnost transakcija između PayPala i drugih sličnih servisa.

PayPal koji neminovno dolazi u Srbiju donosi jednu novu tendeciju kupovine u naše živote. Njegovo prisustvo će se smatrati nepotpunim sve do trenutka kada ćemo moći, ne samo da ravnopravno da ostavljamo, nego i da podižemo novac sa njegovih računa. Jedino što nam ostaje je da čekamo na takvu mogućnost, u ostalom ako smo nešto i naučili u prethodnih dve decenije to je svakako čekanje i kaskanje za drugim državama. Poželimo dobro došlicu PayPalu u Srbiju.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor