Oct 12

Nešto u vezi pešačenja

napisao admin kategorija Uncategorized

Pre izvesnog vremena sam stao na vagu. Skazaljka se zaustavila na 99 kilograma. Hmmm, duboko sam se zamislio i konstatovao sledeće činjenice: Tridesetpeta godina mi je, 99 kilograma imam, imam bolove u kolenima i leđima…mislim da je krajnje vreme da uradim nešto za sebe i svoje zdravlje. Imam tu sreću da kilograme brzo skidam ali i nesreću da ih brzo i vraćam. Kako sam rešio da što pre smršam i pripremim se za nadolazeću skijašku sezonu, došao sam do zaključka da je najbolje da počnem sa pešačenjem.

pešačenjephoto by www.pdpobeda.rs

Ukucao sam u google pojam “pešačenje” čisto da vidim šta ljudi kažu o istom i tako sam naleteo na par zanimljivih sajtova koji pišu o pešačenju. Pre sve na sajtu www.serbiatravelers.org i sekciji iskustvenik, pronašao sam zanimljiv članak o pešačenju a u svrhu putovanja. Pošto svakog dana pređem pešačenjem 8 kilometara, na ovom sajtu sam pronašao par zlatnih saveta koji su mi stvarno pomogli. Pešačim nadomak Majdanpeka a moja dnevna tura se sastoji od četiri kilometra prema ski centru “Rajkovo” i koja ima više uspona i padova.

Pojam “nordijsko pešačenje” je nešto sa čime sa se prvi put susreo ovih dana. Radi se o pešačenju uz pomoć štapova čime se rasterećuju kičma, kolena i kukovi. Ova sportska disciplina je nastala u Finskoj. Praktikovanje nordijskog pešačenja aktivira 90% mišićne muskulature. Ako se uzme u obzir da sam izrazito težak, i da trčanje u ovom stadijumu mog vežbanja ne dolazi u obzir (bar dok svoju težinu ne smanjim), kao opcija kada krene sneg, dolazi i ova varijacija pešačenja i to uz pomoć štapova za skijanje.

Jedan od glavnih razloga zašto moram da oslabim u narednih mesec i po dana je skijanje. Ja sam pasionirani skijaš i svake godine pohodim različite skijaške destinacije. Kako skijanje predstavlja izuzetno naporan sport, pripreme su neophodne. Izaći na skijašku stazu nepripremljen predstavlja pravi rizik. Nepripremljen skijaš je sklon povredama, opasnim padovima, potrebna je izrazita fizička sprema da bi se odolelo svim izazovima na skijanju. Pešačenje je odlična sportska aktivnost da se započnu pripreme za skijanje u kombinaciji sa čučnjevima i laganim fitnes treningom.

Unapred se nadam da ću prvog decembra imati bar 88 kilograma, da ću biti fizički spreman za skijašku sezonu i da ću se bolje osećati nego sad. Treba biti uporan i pridržavati se stare latinske “Mens sana in corpore sano” .

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor