Nov 20

Mp3 format, kada je dobar a kada ne?

napisao admin kategorija Muzika, Tips&Tricks

Zadnjih nekoliko godina na internetu može se pronaći besplatna Mp3 muzika u ogromnim količinama. Ovakvi audio formati imaju visoku komercijalnu primenu danas i ona je raširena svugde u svetu. Mp3 je deo Mpeg1 standarda koji služi za dekodiranje audio ili video materijala koje je blizak VHS kvalitetu. Mp3 je skraćenica za “Moving picture experts group audio layer III”.

Smatram da ovakav format muzike može da bude dobrog kvaliteta. Na mom hard disku imam oko 200 gb-a uglavnom Mp3 muzike i to su većinom kompresije od 320 kbps ili 256 kbps. Retko sa neta “skinem” neku kompresiju koja je 128 kbps. Mnogi stručnjaci hvale takvu kompresiju, jer se dosta puta ovakav Mp3 format koji sam našao, zavisno od žanra muzike, loše pokazao.

mp3photo source: improveverywhere.com

Napravio sam vrlo jednostavna poređenja (Mp3 eksperiment) kako bih vam pokazao o čemu se tu zapravo radi. Sticajem okolnosti, kod kuće imam lepu kolekciju Audio wave diskova koji puštaju kompresiju na 1141 kbps. Odabrao sam u Wave formatu “Fourplay” čuveni smooth/jazz sastav. Pustio sam preko Soundforge-a ovaj sastav(i dan danas smatram da za najbolje rezultate muziku treba puštati preko ovog programa ma koliko to nepraktično izgledalo). Pojačao sam određene umerene glasnosti i slušao nekih 2 do 3 minuta. Snima je bio odličan i kristalno čist. Stvar koju sam pustio zove se “Galaxia”. Ritam sekcija se čuje neverovatno bistro, od bass deonica do visokih tonova, činele, gitara, glas itd. Nakon toga sam tu pesmu Nakon toga sam tu pesmu namestio da u Soundforge-u program kompresuje na čuvenih 128 kbps. Testirao sam nakon kompresije istu pesmu i došlo je do određenog pada u kvalitetu zvuka. Nisam mogao da razaznam visoke tonove, to su uglavnom na bubnjevima činele, hi hat, bass bubanj je bio mutniji. Dakle, celokupna zvučna slika je definitivno lošija.

Zaključak je da ovakvi Mp3 formati ne mogu da se proveravaju na software zvučnicima za kompjutere ili nekim zvučnicima koji su “žnj” klase. Morate imati neke kvalitetnije monitorske audio sisteme ili još bolje, Hi-Fidelity zvučnike.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor