Apr 04

Limitless(2011)

napisao admin kategorija Film

U moru neinventivnih holivudskih blockbustera pojavi se s vremena na vreme i poneki film koji vas prosto oduva dobrom pričom. Čini mi se da se ljudska percepcija zasitila svih tih matrix spec. efekata, fantastičnih eksplozija i koječega još. Inteligentni gledalac žudi da ga zagolica dobra priča i da reditelj i glumci to verno prenesu na veliko platno (ili monitor vašeg kompjutera).

ntz

Limitless mi se činio kao dosadan film koji ću početi da gledam a koji će posle petnaestak minuta završiti u recycle binu mog računara. Hm, dobra priča me je odmah privukla i ceo film sam odgledao u jednom dahu. Nije mi smetala ni činjenica da je kopija bila loša, jednostavno film me je vozio celo vreme gledanja.

Ovaj tehno triler započinje opisom života Eddia Morre, propalog pisca čiji život puca po šavovima i koji pokušava da napiše roman koji će mu doneti gomilu novca i potvrditi ga kao pisca. Međutim, ma koliko se trudio da to uradi jednostavno osuđen je na neuspeh. Inspiracija ne dolazi, deadline se približava, ostavlja ga devojka a Eddie pomišlja da se vrati starim porocima(droga, alkohol). Jedan slučajan susret na ulici sa starim drugarom dilerom Vernonom će mu promeniti život iz korena. Vernon mu nudi uzorak eksperimentalnog novog leka NZT-48 uz obrazloženje da će sa njim uspeti da sredi svoje trenutno stanje. Eddie je prilično skeptičan i jedva čeka da se otkači od Vernona znajući kuda će ga to odvesti ako obnovi prijateljstvo sa njim. Ipak, računajući da ne može ništa da izgubi on guta tabletu i posle pola minuta događa se neverovatna metamorfoza u njegovom mozgu. Svi podaci koji su se svesno i nesvesno skladištili u njegovom mozgu sada su mu dostupni. U trenutku je svo znanje koje je upijao od svog rođenja ima na dohvat ruke, sortirano i hronološki poređano. Eddie posle dugog vremena tačno zna šta radi, lek povećava njegovu inteligenciju i fokusiranost. Te noći on je napisao pola romana koji se graniči sa genijalnošću. Kada ga je popustilo dejstvo leka on shvata moć tablete koju je konzumirao i odlazi kod Vernona po još. Zatiče Vernona ubijenog u svom stanu ali uspeva da pronađe kesu punu NZT-48, nešto para i notes pun imena. Odavde film dobija pravi zalet i zaplet pa vam preporučujem da ga odgledate.

U filmu Eddia Morru maestralno glumi Bradley Cooper (glumac koji ovim filmom ulazi na velika vrata Holivuda i o kome će tek čuti u naredim godinama) i od epizodista svakako pažnju zavređuje stari dobri Robert De Niro. Ako ste tražili dobar akcioni triler u zadnje vreme evo filma koji morate pogledati, a gleda se u jednom dahu.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor