Oct 14

Jedan koji putuje sobom

napisao admin kategorija Muzika

Nezahvalno je pisati o muzici i muzičkim izdanjima, jer prijatelji moji, muzika je iznad svega, ona je filozofija i umetnost. Muzika socijalno objedinjuje, duševno razgaljuje a savest uzdiže. Treba slušati kvalitet.

Naš grad grad je oduvek patio od deficita kvalitetne umetnosti. Nekolicina bandova koje ja lično poštujem, a većina njih više i ne svira su: Kapodistrija, Morbus, Promising youth, Equites, Pjesn. Ne želim da nabrajam dalje, ovo su bandovi u kojima su svirali i sviraju moji dobri prijatelji. To malo kvaliteta na dlanu, traje u našim sećanjima, često ih pominjemo i danas. Kada napravim osvrt na osamdesete i devedesete, i svu tu buru dešavanja u našem gradu, mogu reći da je bilo dosta kvalitetnih svirki. Bendovi koje ja lično slušam i poštujem idejno su se zasnivali na alternativnom rocku i novom valu.

isidor

Novi kantautorski album Isidora Igića “Jedan koji putuje sobom”(izdavačka kuća “Slušaj najglasnije” Hrvatska), zavređuje moju pažnju. Vrlo dobro znam da je “uradi sam” album velika muka ali ujedno sreća i radost. Ovo je Isidorov drugi album koji je tehnički dinamičniji od njegovog prvenca. Album je minimalistički, koncentrisan je na dva-tri akorda, vokale i back vokale koje je sam odpevao. Ne bih da komentarišem Isidorove muzičke uzore ali nesporno je da čovek poznaje dark pop, alternativni pop, punk, new wave, straight country i objedinjujući pravac “amerikana” britanske i američke folk muzike “alt-country”. Mene lično album podseća na poneku pesmu Block out-a, atmosfera iz pesme u pesmu je kao “prava linija”. To znači da osećanja koja čoveka prožimaju kada sluša pesme jesu u tonalitetu sa samom pesmom. Favoriti na albumu su pesme “Aaa”, “Taj dan je blizu” i “Ko je kao ti”. Produkcija albuma je kristalno jasna sa sporadičnim synth-efektima na gitari i u pozadini. Za kraj mogu samo da kažem da je ovim albumom Isidor zapušio mnoga usta muzičkim tračarama u gradu. Oficijelnu stranu Isidora Igića možete pogledati na MySpace-u. Bravo, ocena albuma: 9.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor