Oct 06

Guitar Idol III 2010

napisao admin kategorija Muzika

Guitar Idol postoji od 2008. godine i predstavlja najveće online takmičenje gitarista na svetu. Internet je omogućio svakom gitaristi koji je dobar ili koji misli da je dobar, da se okuša u ovom zanimljivom takmičenju. Veoma je zanimljivo čuti i videti različite stilove, temperament i tehnike sviranja gitare. Takmičari se prijavljuju iz celoga sveta i samo nekolicina njih ulazi u finale koje se svake godine održava u Londonu.

guitar idol logo black bg

Propozije takmičenja su precizne “Guitar Idol III is all about discovering original new talent – not someone who can play a perfect cover version!”, treba komponovati svoju stvar, uraditi backtracking. Zatim takmičar treba snimi video kako izvodi svoju pesmu uživo i da uploaduje taj video na zvaničnu stranu sajta www.guitaridol.tv Svaka kopija neke druge pesme ne dolazi u obzir i predstavlja eliminacioni faktor. Tu se priča ne završava. Takmičaru se daju odrešene ruke da reklamira svoju pesmu na internetu, radiju, televiziji i tako sebi poveća popularnost kod ljudi koji će glasati na sajtu za njegov ulaz u finalno takmičenje. Prilično zanimljiv koncept, zar ne?

100 finalista se bira 28. januara 2011. godine. Do 18. marta 2011. godine se odvija druga faza ovog takmičenja a u maju mesecu 2011. godine se održava finale u Londonu na kome sviraju samo nekolicina odabranih. Fina je stvar pratiti ovo takmičenje nekoliko meseci pre finala, gde možete videti kako se kukolj odvaja od žita. Jedna od najimpresivnih stvari je finalno takmičenje u Londonu. Mene je iznenadila činjenice da pesme koje se izvode uživo uopšte ne liče na studijska izdanja. Neki od takmičara koji su bili moji favoriti su totalno loše odsvirali svoje stvari uživo.

U prethodne dve godine među finalistima su se našli i gitaristi sa ovih prostora. Pre sve tu je Muris Varajić, momak iz Sarajeva, sa širokim dijapazonom muzičkih stilova kojima vlada. Ono što je karakteristično za njegovu svirku što vrlo lepo zna da ukomponuje narodne motive u svoju svirku. Lepo je čuti na ovom velikom takmičenju zvuke rodnog kraja. Prošle godine u finalu se našao i makedonac Damjan Pejčinovski iz Ohrida. Odličan gitarista koji je imao zapažen nastup.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor