Sep 08

Greasemonkey for Firefox

napisao admin kategorija Tips&Tricks
   Greasemonkey, ma koliko smešno i neozbiljno zvuči ime ovog dodatka za Firefox browser, pokazao se kao veoma koristan u nekoliko situacija na web-u. Skriptovi koje koristi ovaj dodatak umnogome su učinili moje surfanje svetskom mrežom ležernijim i opuštenijim.
  Greasemonkey je dodatak za Firefox browser koji dozvoljava korišćenje java script-ova koji menjaju sadržaj HTML strana. Ove script-ove pišu programeri širom sveta i prilagođavaju ih svojim potrebama a takođe, veoma bitna stvar, oni skriptove dele sa drugim korisnicima koji koriste ovaj dodatak za Firefox browser.
Instaliranje Greasemonkey dodatka se može izvršiti na sledećoj strani greasemonkey. Nakon toga restartujte Firefox i u donjem desnom uglu ekrana videćete ikonu malog majmunčeta. Klikom na nju uključujete i isključujete Greasemonkey dodatak.
   Osim napred navedenog, vidi se da je ovaj dodatak instaliran u sekciji Tools/Greasemonkey što je bitno iz razloga daljeg upravljanja sa instaliranim script-ovima.
greasemonke-tool2.png
   Sekcija Manage User Scripts nam omogućava da manipulišemo skripto-vima. Ja sam za ovaj put pripremio nekoliko java scriptova koji se tiču efikasnijeg korišćenja www.twitter.com servisa. Pre svega tu je script TinyURL Decoder koji služi da dekodira skraćeni url i namesti ga na originalan url. Mnogo korisnika twitter servisa linkuje druge strane i svaki put se pitam gde vode ti linkovi. Sada je ta nedoumica rešena u većini slučajeva pa tako da ja iz samo originalno linka mogu da vidim kuda on vodi. Drugi script je Tweetavatar koji povećava sliku avatara korisnika tweet-era prilikom prelaska pokazivača miša preko nje.
   Rezime celog posta u vezi ovog dodatka za Firefox browser je svakako taj, da je ovo samo mali deo mogućnosti koje nam pruža ovo zanimljivo proširenje za ovaj popularni browser. Ja sam pokušao da vam na ova dva primera prikažem koliko on može biti koristan.
   Sada sledi video koji sam uradio kako bi vam cela priča bila jasnija.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor