Oct 18

Global battle of the bands 16.10.2009. Beograd

napisao admin kategorija Muzika

Muzička manifestacija “Global battler of the bands” se odvija na globalnom nivou i ista afirmiše, promoviše i organizuje koncerte za mlade i neafirmisane bandove. GBOB okuplja bandove iz Australije, Hrvatske, Danske, Mexica, Farskih Ostrva, Švedske, Južne Afrike, Srbije itd. Imaju svoju radio stanicu GBOB/Jango radio Award. Pobednik u tom sistemu glasanja i ocenjivanja dobija određenu novčanu nagradu. Moj lični stav je da se radi o odličnoj manifestaciji, znamo da mladi bandovi nisu mogli ranijih godina da se afirmišu u našoj zemlji a o inostranstvu da i ne govorim. Medijske blokade, nedovoljno sponzora, nedostatak volje, loša politička situacija, sve je to dovodilo do regresije i depresije u umetničko-muzičkom smislu. Bandovi su bili primoravani da stvaraju, u glavnom, u kućnim uslovima. To su uglavnom demo snimci lošijeg kvaliteta. U GBOB organizaciji ovakva stanja se prevazilaze i mogu slobodno da tvrdim da je liberalizacija počela. Jednom mladom bandu se omogućava da ostvari uspeh. Majdanpečkom bandu “Famous Bastards” želim mnogo sreće u daljem takmičenju.

famous bastardsphoto by jsh

Moj utisak je da nije lako pobediti na ovom takmičenju koje nije žanrovski podeljeno. GBOB se održava u SKC-u od 15. do 19. oktobra. Bandovi koju su nastupili u petak veče bili su: Soundeleven, Yankee, Noreasonkru, Klot, Sinestezija, The lates, Freakz fight for freedom, Famous Bastards, Straight Mickey and the boys. Ne bih mnogo da komentarišem bandove koji su bili vrlo šarenoliko žanrovski podeljeni. Iskreno nisam stigao sve da pohvatam ko je šta svirao. Mogu samo da napišem da je tu bilo par bandova koji su mi se svideli i koji zaslužuju mnogo više. To su Straight Mickey and the boys, Klot i The Lates.

Naš Majdanpečki band, momci iz Famous Bastards su organizovali besplatan prevoz, konforan minibus za fanove i prijatelje banda. Krenuli smo iz Majdanpeka negde oko 3 sata popodne i stigli kod SKC-a oko 7 uveče. Oko 22 časa uveče počela je svirka, svaka grupa imala je po 8 minuta da odsvira svoje stvari. Naš band su dobili treću nagradu žirija i prvu nagradu publike. Prošli su u narednu rundu takmičenja koje će se održati sledeće subote. Ova poslednja svirka predstavlja finale nacionalnog takmičenja. Još jednom se zahvaljujem momcima iz banda, svaka čast i hvala na kvalitetnom zezanju.

Na kraju evo kratkog Vcasta, neposredno pred polazak za Beograd.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor