Oct 28

GBOB finale

napisao admin kategorija Muzika

Naš mladi metal band “Famous Bastards” je imao poteškoća i jaču konkurenciju nego prošle nedelje na takmičenju GBOB(Global Battle of the Bands finale Srbija). Većina bendova koji su svirali, bili su metal orijentacije i dobro uvežbani. Alternativna scena, za koju sam mislio da je na niskom nivou bila je samo moja loša procena, iskreno, prevario sam se. Na takmičenju GBOB je ove godine učestvovalo oko tridesetak bendova koji su rokali bez pretencioznosti. Tu je bilo death, black, trash, progressive metal, growl i scream glasovi sa melodičnim pevanjima, složenim ritmovima i riffovima na gitarama. U SKC-u je to izgledalo baš onako pompezno i zastrašujuće, ozvučenje je bilo preko 1000 watt-i.

U finalu je sviralo petnaest bandova, uglavnom sličnih pravaca rock/metala. Band iz Kikinde, “Super Confusion” svira neku vrstu jazzy fusion rocka. Nasleđe njihove muzike je iz sedamdesetih godina prošlog veka i uplive moderne tehnike i progresiv rock/metala. Ovo je odličan instrumental band koji je dobro uvežban i zna šta radi. Oseća se uticaj Patituccija, Dream Theater, folka, grupe Yes. Ovaj band će predstavljati Srbiju na grand finalu tridesetpet država sveta u Londonu. Nadam se da nas neće razočarati!?

Drugo mesto osvojio je “Rare”, meni od ranije poznat band, koji svira funky, jazz pop rock. Imaju više studijskih izdanja, momci su radili na imidžu što se i videlo u subotu uveče. Imali su takav nastup da su odmah zadobili publiku. Funkerica deluje na ljude na sebi svojstven način a oni to dobro znaju, tako su i nastupili, sve ili ništa, zabavljački i pozitivno. U njihovoj muzici se prepoznaju sledeći bendovi i pravci RHCP, Janes Adiction, drum&bass, Funkadelic, Zappa, Primus…

Treće mesto osvojio je “Mortero”, trash-core sastav. Pevači su dva mlada momka koji znaju da uklope melodiju, slično kao kakav emo bend ili biohazard. Pesma koju su izveli ima konstantan beat, sa zanimljivim bass deonicama, na kraju su odradili growl masakr…

Četvrto mesto po izboru žirija su “Rain Delay”, death-core trash sastav iz Beograda. Zanimljiva stvar je to što imaju devojku za frontmena. Ima glas kao pevačica grupe “Arch Enemy”, a na momente peva kao “Evanescense”. Meni se, lično, ne dopadaju ovakvi pravci metala. Fin nastup i ništa više.

Peto mesto osvojio je bend “Vesko i kuriri”. Momci imaju veoma atraktivan i zanimljiv nastup. Imali su dogovor sa light majstorom da se pogase svetla po celoj sali skc-a, a tu i tamo da ostane koje svetlo. Imaju pop rock pristup. Na glavama su imali lampice tako da su izgledali baš u space maniru. Melodično pevanje i nije me, moram da priznam, oduševilo, ali efekti na sintisajzeru i gitari. Podsetili su me svojim nastupom na Steve Vai-a iz 2001. godine u “Live at Astoria”.

Sedmo mesto su osvojili “Good eye closed”. Ovaj bend svira hard-core trash. Meni ovakav pravac više ne leži(ranije sam se pržio na ovakvu svirku), moram da budem iskren da sam preležao neke dečje bolesti. Ovaj band svira hate-core sa trash gitarama, over and out!

Famous Bastards direktno sa bine 1Famous Bastards direktno sa bine 2famous3famous4

photo by jsh

Naš mladi Majdanpečki death-core trash sastav je zauzeo osmo mesto i drugo mesto po glasanju publike! Kada su izašli na scenu krenula je masa ljudi da pristiže i tada je počeo kolektivni haos. Momci imaju jasan, čvrst stav o životu. Pošto sam upoznat šta ovi momci vole od muzike, ipak to ih nije sprečilo da ispolje svoju dozu originalnosti. Svirali su čitavih šest minuta, što je prilično brzo za metal sastave. Naša majdanpečka publika i fanovi su dali sve od sebe. Prava energija, što bi moj kolega dezareo rekao:”kao da je sam pakao došao na scenu”. Na posletku mogu da kažem da smo se odlično proveli zajedno sa našim dugogodišnjim ortacima koji žive i rade u Beogradu. Na kraju pozdrav što bi Lemmy iz Motorhead-a rekao “Stay clean!”

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor