Oct 05

Firefox 4.0 beta 6

napisao admin kategorija It vesti

U oktobarskom Svetu Kompjutera saznao sam informaciju da fondacija Mozilla ubrzano radi na novoj verziji Firefox browsera koji će doneti dosta novina i unapređenja. Čini mi se da je to logičan odgovor na kampanju Microsofta i njihove verzije IE-a 9 beta verzije. Ratovi browsera se nastavljaju nesmanjenom žestinom.

Firefox 4 beta verzija

Pre svega beta verzija Firefoxa nam donosi osveženi izgled browsera. Njegov dizajn potpuno se uklapa u koncepciju Windowsa 7. Primetan je minimalistički pristup koji dosta podseća na Google Chrome dizajn. Tabovi se nalaze na vrhu strane. Za razliku od ranijih ova verzija firefoxa stvarno donosi značajna dizajnerska unapređenja.

Pošto se radi o beta verziji, korisnički feedback će biti od velike pomoći razvojnom timu. U krajnjem desnom uglu ekrana se nalazi dugme Feedback kojim će korisnici aktuelne beta verzije moći da sugerišu programerima šta im se dopada ili ne dopada u vezi Firefoxa. Ovo će trasirati put da se browser učini što efikasnijim, a u neku ruku se i cela ideja slobodnog softvera podiže na viši nivo.

Opcija group your tabs nam donosi mogućnost da grupišemo otvorene tabove po svojoj želji. Ako na primer otvorimo više tabova i želimo da ih grupišemo po nekoj temi koja ih povezuje to možemo uraditi u ovoj beta verziji. Autor teksta je otvorio nekoliko strana sa forumima i nekoliko sa prikazom strana dnevnih listova. Ove dve teme je grupisao odvojeno i tako da kada se otvori jedna grupa, prikaz tabova u browseru je omogućen samo jednoj temi. Ovo je jako praktična stvar kako bi se izbegao haos u mnoštvu otvorenih tabova u zaglavlju browsera gde ćete se teško snaći.

Firefox je zasnovan na Gecko 2.0 web platformi. Primetno brže renderuje stranice nego prethodna verzija. U browser je integrisan HTML5 WebM video kodek tako da možete reprodukovati HD video sadržaj.

Na novom Firefoxu se i dalje radi, tako da je moguće očekivati još noviteta i poboljšanja. Očigledno je fondacija Mozilla spremila jasan i nedvosmislen odgovor na pojavu beta verzije novog IE-a. Kako god, naredni period nam svakako nosi novu generaciju browsera koji će na surf internetom učiniti bržim i konfornijim.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor