Nov 25

Brendiranje Srbije – Majdanpek

napisao admin kategorija It vesti

Pre izvesnog vremena sam razgovarao sa svoji kumom Radišom o mogućnostima seoskog turizma. Uvek se nekako dotaknemo tema koje su vezane za njegovo selo Gornjane nadomak Bora. Gotovo uvek mi Radiša iznese mnoštvo ideja šta bi se moglo uraditi po pitanju osmišljavanja sadržaja za animiranje gostiju. Njegove ideje su stvarno neverovatne, od pešačkih tura kroz netaknutu prirodu sela do organske hrane i neizostavne “Gornjanske oluje” rakije koju moj kum uvek ističe kao oznaku kvaliteta ali i brenda njegovog sela, stvarno originalan naziv za rakiju. Koliko bi jedan bloger mogao da uradi na brendiranju Majdanpek sa okolinom?

brandingphoto source: www.computerarts.co.uk

Cela ideja oko brendiranja Srbije nije ništa novo, svaka zemlja poseduje svoje turističke kapacitete, svoje proizvode koji su autentični i koji svakako predstavljaju nešto najbolje što se ima ponuditi. Pored toga unutar jedne zemlje postoje još i pod brendnovi, obeležja lokalnih sredina, regija ili gradova. Na blog postu “Da li Srbija ima klempave uši” Peđe Milićevića se rodila ideja o brendiranju Srbije od strane blogera. Na ovoj strani se trenutno vodi živa diskusija šta se sve može uraditi kako bi se popravio imidž Srbije u svetu i kako blogeri mogu da pomognu o tome. Ideja se sastoji u tome da svako predstavi svoj kraj i da se ti blog postovi koji se budu pisali prezentuju na jednom web sajtu i koliko vidim ima dosta zainteresovanih blogera i ljudi koji bi pomogli na drugi način da se ista ideja sprovede u delo. Osim pisanja na samom sajtu, postoje predlozi da se blogeri, twitteraši i svi oni koji bi na neki način mogli da pomognu u sprovođenju ove ideje u delo, okupljaju sporadično na različitim lokacijama u Srbiji i samim tim kasnije napišu tekstove koji će biti objavljeni na sajtu.

Ako ideja zaživi, a koliko vidim samo je pitanje dana kada će se ista sprovesti u delo moja uloga će biti da predstavim Majdanpek, njegovu okolinu u sferi turizma a iz ugla mene kao blogera. Kao jedini aktivni bloger iz grada Majdanpeka (dobro tu je i Marko ali on je više vezan za muzičke recenzije i muzička događanja i naravno pomoći će i on koliko može), potrudiću se da predstavim naš kraj kako dolikuje. Kako se granice otvaraju i kako smo svesni činjenice da nema mnogo vajde od naše privrede, dinosaurusi socijalizma kakav je i rudnik bakra Majdanpek, zlatara Majdanpek ili možda fabrika bakarnih cevi Majdanpek se nalaze na kolenima, treba se okretati turizmu i ovo će biti jedna sjajna prilika da se piše o turističkim kapacitetima našeg kraja. Svakako kao bloger pokušaću da na jedan originalan, zanimljiv i upečatljiv način predstavim sve ono što stranom turisti može da bude zanimljivo.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor