Nov 19

Audio software i audio hardware

napisao admin kategorija Fun, Muzika

Imao sam tu sreću da uz moga oca koji je bio muzičar tj. gitarista naučim mnogo toga o muzici, muziciranju i tehnici koja sve to prati. Slušao sam i pratio mnoge savete ljudi koji su govorili o zvučnicima i kompjuterskim programima koji prate reprodukciju muzike. Prve ozbiljnije po kvalitetu zvučnike koje sam posedovao su bili “Peoneer” trosistemski zvučnici i “Yamaha” pojačalo. Ove zvučnike smo ja moj brat Nikola i moj već sada pokojni otac Franja kupili negde 2000. godine. Moj je otac već imao bend koji je uglavnom svirao narodnu muziku, ozbiljno je bio upoznat sa tehnikom ozvučavanja i svega toga sto prati audio tehniku.

speakers_wideweb__470x354,2photo source: www.theage.com.au

Trosistemske zvučnike smo negde 2003. godine zamenili, moje je mišljenje, možda i najkvalitetnijim dvosistemskim Hi-Fi zvučnicima koji postoje kod nas u Srbiji. To su zvučnici marke “Black widow” koji su ručno premotani na takozvanoj “špuni” i magnetu samog zvucnika. Za to je zaslužan jedan čovek koji se zove Dragić Dragicević. On je usavršio tehniku ručnog motanja zvučnika još daleke 1987. godine. Takvu veštinu je patentirao i sada je posle svih godina priznat u svetu kod audio tehničara, inženjera i doktora akustike. Zvučnici koje ja posedujem su njegov produkt.

U opremu koju posedujem spadaju: kutije za 8-inčne zvučnike visine 1,20 metara. Unutrašnjost je transmisionog oblika, 8-inčni zvučnik je postavljen na vrhu a visokotonac ispod. Wooferski nusprodukt izlazi na donjoj poleđini zvučnika. Inače ovi zvučnici su širokopojasnog karaktera i reprodukuju opseg zvuka od 20 do 2oooo Hz. Motani su na 2 Ohma, samim tim je zvuk ubrzan i kvalitetniji. Audio pojačalo mi je takođe ručne izrade.U pojačalo su ugrađeni germanijumski tranzistori u predpojačanju i pojačanju. Sve to radi u mono bloku na 10 watt-i , reprodukuje zvuk na jednom kanalu, samim tim radi na neverovatnih 1 Ohma. Za audiofile je sve ovo možda pretenciozno ali šta ćeš….sve što imam od audio hardware-a zahvaljujem gospodinu Dragiću. Od te 2003. godine u kontaktu sam sa njim, on je sam po sebi audiofil i veliki poznavalac zvuka.Naučio me je tajnama da kvalitet zvuka nije u samo u lepom izgledu zvučnika već u njihovoj izradi.

Od audio programa koje koristim kada slušam i snimam muziku su: windows media player classic, winamp 5.56, soundforge 9, fruty loop 9, nuendo. MEDIA PLAYER CLASSIC I WINAMP sam optimizovao tako da rade u mono opciji što se tiče reprodukcije zvuka. Samim tim je stereo sabijen u mix-mono verziju. Kada slusate muziku na ovim zvučnicima stičete utisak prirodnosti zvuka. Moj je lični savet da se izbegava slušanje muzike na kompjuterima koji imaju integrisane audio kartice. Najbolji kvalitet dobijate ako povezete CD player i pustite audio “WAVE” disk od 1411 kbps-a. Veliki pozdrav audiofilima širom sveta.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor