Nov 04

Apocalyptic trash culture – Promising Youth

napisao admin kategorija Muzika

Grupa Promising Youth je počela da svira pod misterioznim okolnostima još daleke 1997. godine. Nastala je iz mladalačkog sastava “Moć prirode”. Promise i danas čine Željko Makuljević Mace, Dejan Janošević Janosh, Marko NIkolić Dzonny, Boris Golubović i Dejan Lazarević Laza. Do sada su Promising Youth izdali četiri studijska izdanja i to: Batteries not included, Nova anatomija, Apocalyptic trash culture, De luxe. Band ima mnoštvo koncerata za sobom. Na ovom blog postu ću se zadržati na njihovom kultnom izdanju “Apocalyptic trash culture” iz 2002. godine.

isus

Prva pesma na albumu je “Punkofekcija“. Pesma sadrži uvodne zvuke zavijanja nekakve audio kasete i hard core upad na gitarama, tu su i psihodelični delovi na vokalima, solaže na gitarama gde je Boris Golubović prikazao svoje majstorstvo. Pesma definitivno podseća na crossover punk 80-tih godina i hard core.

Druga pesma je “Shtrebbing units” i ona ima čisti punk uvod. Prepoznatljiv je njihov zvuk, zatim se čuju snimci sa čuvene proslave rođendana jednog mog srednjoškolskog drugara i razlaganje na Borisovoj gitari, fenomenalno. “Svaki novi smeh koji dođe sam probudiće sumnju da li sam normalan!” To je čuveni deo iz pesme koji zbunjuje slušaoca.

Treće pesma je “Profi igrač” i ona je njihova najbolja pesma koju su snimili ikada. Uvod na bass gitari i digitalni orijent ritmovi. Kada slušam ovu pesmu ne mogu a da sebe ne postavim u situaciju da odradim jedan “headbanging”. Pesma je prosto genijalna i reprezentuje potpuno ovaj album. Synth zvukovi i beatovi koji odvode čoveka u novu dimenziju. Na kraju pesme nastupaju bass deonice iz svemira. Potpuno originalno.

Četvrta pesma “Tužna pesma” je psihodelična u potpunosti. Delovi pesme upozoravaju jednog mladića na njihov ustaljeni život. Šesta pesma “Rituali” ima odličan instrumentalni uvod i ženske vokale. Pesmu prate čudni ritmovi i gitare. I na nekih dva i po minuta pesme bend kreće u totalno razvaljivanje, pravi apocalyptic trash punk. Odjavna pesma “Nikada nećeš pogoditi” , započinje Borisovim razlaganjem na gitari a tu su i glasovi članova benda koji ćaskaju uz kafu, barem meni tako zvuči. Pesma “Vežbe disanja” je najkomercijalnija na albumu i osim nje na youtube.com/vezbe disanja možete pogledati Dzonny-evu verziju video adaptacije iste pesme. Video je sniman na jednom beogradskom groblju. Pesma predstavlja Dzonny-jevu kratku filozofilju života.

Promising Youth zavređuje pažnju na alternativnoj sceni. To je bend koji nimalo nije za potcenjivanje. Oni predstavljaju stožere današnje alternativne rock scene u Srbiji. Iskreno se nadam i iščekujem njihovo sledeće izdanje koje bi, mišljenje je članova benda, trebalo da bude prava stvar. Ocena albuma 9,5.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor