Oct 20

Acceptance of adaptation

napisao admin kategorija Muzika

Ovo je album koji ne može čoveka ostaviti ravnodušnim. Pošto se sve kuvalo tokom leta, “Summer started wrong” je self-titled izdanje širokog stava i pogleda na muziku. Krenimo sa recenzijom.

ARRIVAL” je punk i psyhodelic pesma. Uvodna stvar koja govori da “Džoni dolazi”. Sonic Youth-ovski, synthisizer, hammond klavijature, energično pevanje…-Ah-Yeah! Džoni dolazi!

Dzoni_Promis_-_Summer_started_wrong

“RANDEZ-VOUS_TECHNIQUE”, sekvence iz filma “Masculin Feminim”, Gitare uvode u priču i ostalo je na vama da slušate… “WAITING” je, iskren da budem, jeste pesma čekanja. Svi mi svesno ili nesvesno stalno nešto čekamo. Ne bih da razvijam temu dalje, pesma ima opuštajući efekat.

Pesma iz naslova “ACCEPTANCE OF ADAPTATION” je na mene ostavila najveći utisak. Odlični audio efekti na gitari, bass gitari ili imitacije bass gitare, ne znam. Fade in i fade out zvukovi, šaputanja, zvukovi iz prirode, grada, duvanje vetrova, kočnice aviona i nešto nalik mašinama iz nekakve fabrike. To sve sam ja čuo dok sam preslušavao ovu pesmu. Obuzimala me je jeza. Definitivno podseća na muziku za neki srpki low budget horror film. Mogu da kažem da sam se navikao na Džonijeva dizanja i spuštanja raspoloženja. Tu je odgovorno tvrdim i stojim iza toga, pravi umetnik.

“HEAD-HIT” ima uvod sa snimcima grada i nekoga ko svira saksofon, automobili, šetnja ljudi, razgovori i nagli prepad zvukom “Ride činele! Ono što me je najviše oduševilo je mutacija zvuka saksofona, čuju se i visoko frekventni zvuci koji dosežu 20.000 Hz i povratak mutacije saksofona na prirodan zvuk. Fantastično.

“ERASED” Nešto je izbrisano? Džonijev pristup elektro svetu. Možda ću pogrešno da shvatim, ali imam osećaj da je nešto izbrisano, takvo osećanje prožima celu pesmu. “LIBERO” a.k.a “Summer started wrong?” Pitanje za milion dolara. “Yes it did”! To bih ja rekao…Razdragana pesma o razdvajanju lošeg od dobrog. Možda se autor ne bi složio sa mnom ali definitivno veseli momenat na albumu.

“DEPARTURE” Shakeri, jedan ton na gitari i bass-u. Uvod od jednog minuta. Diže mi se kosa na glavi. Šta da očekujem? Himnični bubnjevi, synth-zvuci, alternative beat. Ova pesma ostavlja čoveka ravnodušnim. Odjavna pesma koja govori da ima toga još!

Marko Nikolić alijas Džoni Promis je napravio, moje je mišljenje, do sada umetnički najkvalitetnije muzičko izdanje. „Konceptualni album“. Za našu sredinu Džoni kao multimedijalni umetnik zavređuje veću pažnju medija i njihovih kritičara. Ne bih mogao da smestim ovaj album u neki žanrovski pravac jer bi to bilo unazađivanje ideje. Jednostavno originalno. http://www.last.fm/music/Dzoni+Promis Ocena 9,5.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor