Mar 08

82. dodela Oskara

napisao admin kategorija Film

Moje prognoze su se ostvarile, za najbolji film na 82. dodeli filmske nagrade Oskar prograšen je “The hurt locker” čiju sam recenziju napisao pre dva meseca. Bivša supruga i reditelj napred navedenog filma Catherine Bigelow je pokupila Oskara za najbolju režiju čime je zaokružena pobeda nad neprikosnovenim Avatarom James Camerona, najgledanijim filmom ikad.

Atmosfera na dodeli Oskara je bila prilično opuštena. Prošle godine je bila u žiži svetska ekonomska kriza, a ove godine su Steve Martin i Alec Baldwin stvorili pravu atmosferu i uspeli da sve prisutne nasmeju u par navrata do suza. Novinar koji je vodio dodelu Oskara na RTS-u je mnogo loše odradio posao. Poput retarda je po pokušavao da prevede ono što su prisutni govorili i sve me je podsećalo na titl filma koji kasni. Bolje da je ćutao. Za simultani prevod ovakve manifestacije svakako treba naći nekog ko je vispren, ko brzo prevodi i ko može da prenese svu atmosferu koju ovakva manifestacija nosi.

oscarphoto: http://www.yorkblog.com

Sve u svemu meni je ove godine zanimljiv sukob dva glavna filmska ostvarenja bivših supružnika Bigelow – Cameron. Iako je “The hurt locker” niskobudžetni film a Avatar gigant koji gazi sve pred sobom, ipak me je ova drama u Iraku više privukla nego mega efektima nabudženi Avatar. Još jedna zanimljivost je ta da je ove godine nominovinano prvi put 10 filmova za kategoriju najbolji film. Glumica Sandra Bullock je ove godine proglašena za najgoru glumicu (Zlatna malina) za film “Sve o Stivu” a takođe je osvojila nagradu Oskar za najbolju glumicu u filmu “The blind side”, što se nikada ranije nije desilo u istoj godini.

Svakako ću se potruditi da pogledam “Crazy Heart” sa Jeff Bridgesom (priča o ostarelom country pevaču), Matt Damon “Invictus”, Woody Harellson “The messenger”, Christopher Plummer “The last station”.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor