Oct 06

Majdanpek na web-u

napisao admin kategorija Uncategorized

Koliko je Majdanpek pristutan na internetu? Ovo pitanje se sporadično javljalo u mojoj glavi ali nikada se nisam dovoljno potrudio da dam odgovor na njega… sve do sada. Pokušaću da nelinearno predstavim sajtove koji zavređuju pažnju i da iskritikujem one koji bi trebali kvalitetom da zadovolje standarde na web-u a oni to ne čine.

www.paundurlic.com – Prvi sajt vezan za Majdanpek koji svojim kvalitetom ne poznaje vreme je svakako sajt Pauna Es Durlića, kustosa muzeja u Majdanpeku. Ovaj sajt je prebogat materijalom vezanim za kulturno nasleđe Majdanpekčkog kraja, etnologiju i još mnogo zanimljivih stvari. Paun je zaslužan i za dizajn samog sajta koji, svakako, dobija ocenu više za autentičnost.

www.rtvmajdanpek.com (Sajt radio televizije Majdanpek)- Glavni servisni sajt u opštini Majdanpek. Sajt je odlično koncipiran i trenutno je najposećenija web destinacija u opštini. Svakako zavređuje pažnju, redovno se ažurira i svojim sadržajem pruža obilje informacija korisnicima. Poseduje forum, chat. Korisnici ga rado posećuju, komentarišu i druže se.

www.majdanpek.rs (sajt SO Majdanpek) – Sajt koji bi trebao da bude no. 1 na teritoriji opštine to sigurno nije. Sajt je dizajnerski vrlo štur (pošto se i sam godinama bavim web dizajnom to slobodno mogu da kažem), sajt je neažuran i tako da ne pruža servisne informacije građanima. Ne postoje opcije da građani postavljaju pitanja(osim obraćanja email-om), da komentarišu teme na sajtu . Zar u vreme web 2.0 revolucije i bujanja društvenih mreža na internetu, naš opštinski sajt treba predstavlja “statičnu html” stranu koja je bila aktuelna polovinom zadnje decenije prošlog veka? Ovo je neshvatljivo, iako sajt pokreće CMS Joomla, jedno od najzastupljenih open source rešenja trenutno na web-u. Sajt je prepun slovnih grešaka.

www.toom.rs (Sajt Turističke organizacije opštine Majdanpek) – Jedna rečenica kaže sve “Moglo je i bolje”. Opet napominjem, veoma je važno da se prate svetski trendovi i da se koriste sve pogodnosti koje internet pruža. Korisnici moraju biti animirani da dolaze uvek ponovo na određene lokacije na netu. Statičan sadržaj je tako odbijajući u vreme kada se korisnici na internetu povezuju u socijalne mreže poput twittera ili facebook-a a koji bi svakako pomogli da se u znatnijoj meri privuku turisti u našu opštinu.

www.ipm-mpek.rs (Zlatara Majdanpek) Osim domena .rs, na ovom sajtu se ništa godinama nije menjalo. Zastareo dizajn izgleda prilično smešno u poređenju sa svetskim trendovima. Administratori gde ste, da li ste živi!!!

www.fbc-m.com (Fabrika bakarnih cevi) Sajt urađen sa ukusom, dizajn vrhunski, bez bespotrebnih detalja, funkcionalan, sa dobrom multijezičkom podrškom. Testirao sam kontakt formu i utvrdio da ona nije prazno slovo na papiru, stvarno radi. Sve čestitke dizajnerima na dobro odrađenom poslu.

www.tehnickaskola-majdanpek.rs Želite dobar sajt, želite da pratite korak sa vremenom, želite da budete u trendu…hmmm slobodno se obratite učenicima tehničke škole u Majdanpeku koji će vam pokazati kako da uradite posao valjano. Puno mi je srce kada vidim da mladi ljudi imaju pameti, volje i želje da naprave sjajne stvari. Neću da komentarišem sajt, morate ga sami pogledati i proceniti da li sam u pravu.

Kako je autor bloga www.techblog.rs Jovan Petrović otišao na školovanje za Beograd, autor ovog bloga ostaje usamljen što se tiče blogovanja u Majdanpeku. Za razliku od grada Bora koji prosto vrvi od blogera, na žalost Majdanpek ima samo jedan blog a njegove redove upravo čitate. Zašto je tako, sam Bog bi ga znao!

Još nekoliko sajtova figurira u Majdanpeku, i oni su manje više vezani za grad Majdanpek ali svakako ne zavređuju da se nađu na ovoj strani, znači ista priča, statičke html strane, smešan dizajn, neažuran sadržaj, daleko od web 2.0 kriterijuma, deleko od društvenih mreža.

Evo za kraj jedne fine poslastice i lepe razglednice iz Majdanpeka. Na sajtu www.vrserbia.com možete uživati u panoramskom prikazu površinskog kopa Rudnika Bakra Majdanpek.

Last 5 posts by admin

Ostavi odgovor