Aug 03

Tri godine bez cigareta

napisao admin kategorija Mudrosti, Tips&Tricks

Evo mog tradicionalnog antikampanjskog teksta protiv duvanskog dima i cigareta. Tri godine je prošlo od kada sam ostavio cigarete i današnji dan predstavlja godišnjicu bez duvanskog dima koju obeležavam u vidu teksta koji pišem na blogu.

Slobodno mogu da kažem da posle tri godine od kada sam ostavio pušenje moj život izgleda potpuno drugačije. Cela filozofija hedonizma se promenila, sada to više nije cigareta i jutarnja kafa nego sam kafa u kojoj baš uživam. Pivo se takođe može piti bez cigarete. Posle ručka se može preživeti bez cigarete. Cigareta je postala deo istorije i nadam se da se više nikada neće vratiti u moj život.

Od kada je donet Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i od trenutka kada je on počeo da se sprovodi stvari, konkretno na mom radnom mestu, su se promenile iz korena. Okoreli pušači među mojim kolegama su sa negodovanjem prihvatile činjenicu da više neće započinjati dan tako što će uz kafu pušiti dve tri cigarete u svojim kancelarijama. Vrlo brzo su uvideli da je to vreme prošlo i sada disciplinovano poštuju Zakon i ne puše u kancelarijama. Ne tako davno, sećam se gustog oblaka dima koji se mogao videti i omirisati na spratu gde se nalazi moja kancelarija. Sada toga više nema. Kolege pušači sada, očigledno saterani uza zid, pronalaze različite načine da konzumiraju cigarete ali to svakako nije više u radnom okruženju.

Ovaj pasus teksta posvećujem čoveku koji je napisao knjigu “Lak način da ostavite pušenje” Alenu Karu. Fotokopija ove knjige, za koju nisam iskreno verovao da će mi pomoći da ostavim pušenje, se sasvim slučajno našla u mojim rukama. Jedan kolega je kopirao primerak ove knjige za sebe i ja sam ga zamolio da to isto uradi i za mene. On nikada nije pročitao svoj primerak, ja jesam i evo već tri godine sam nepušač. Alen Kar je napisao odličnu knjigu, preporučujem je svakom pušaču koji je iskreno rešio da ostavi cigarete, mislim da je to dovoljan korak da se uz knjigu reši ove nezdrave navike.

Postoji na internetu jedno dragoceno mesto koje mi je pomoglo da stvari oko pušenja sagledam na jedan realniji način, da podelim svoju muku sa ostalima, i da poslušam priče bivših pušača i onih koji to tek treba da postanu. Na forumu elitesecurity.org se nalazi tema Odvikavanje od pušenja, iskustva, saveti koju treba da poseti svaki pušač koji planira da ostavi cigarete. Ova tema sadrži preko 700 komentara i pregledana je preko 120.000 puta. Preporučujem da je posetite.

Last 5 posts by admin

3 Odgovora za blog post “Tri godine bez cigareta”