Sep 21

I to će proći

napisao admin kategorija Mudrosti

Jednom davno u srednjovekovnoj Kini, stari seljak učio je svog sina čitanju i pisanju. Kada je osetio da mu se primakao kraj starac dade svom sinu dve kutije, crnu i belu i reče mu:

-Sine, kada ti bude najteže u životu otvori belu kutiju a kada ti bude najlepše u životu otvori crnu kutiju.-

Ubrzo po starčevoj smrti, mladić krenu u svet u potrazi za svojom srećom. Dugo je putovao i traži posao. Nigde ga nije mogao naći, a novca koji je poneo da se prehrani bivalo je sve manje i manje. Na njegove vapaje i molbe niko nije odgovarao tako da je u jednom trenutku poželeo da skrati sebi muke i reši se bede. Tada se setio da u poderanoj torbi ima smotuljak sa dve kutije koje mu je podario otac. Izvukao je belu kutiju, otvorio je i na pirinčanom papiru stajalo je napisano:

-I to će proći.-

KonfučijeRešio je da ne posustane i nastavio je da putuje dalje. Ubrzo je naišao na jedan grad u kome se na gradskom trgu skupila svetina koja je jako galamila. Očito se nešto dešavalo. Prišao je shvatio da narod nije znao šta piše na jednoj velikoj tabli. Pročitao je naglas da je ulaz na obližnju pijacu slobodan. Ubrzo se rasčula priča o tome pa ga je jedan bogati trgovac uzeo u svoju službu. Mladić je lepo napredovao, zaradio je veliko bogatstvo, kupio je sebi lepu kuću sa imanjem, oženio se i dobio decu.

Jednog dana setio se smotuljka u kome se nalazila crna kutija i setio se očevih reči. Sada je došao taj trenutak. Imao je sve što se poželeti može u životu i bilo je vreme da se otvori crna kutija. Pažljivo je otvorio i na parčetu pirinčanog papira je bilo napisano:

-I to će proći.-

Last 5 posts by admin

Jedan odgovor za blog post “I to će proći”